Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023
Απομεινάρι Πολέμου
Σκληρό πράγμα ο πόλεμος. Μόνο συμφορές αφήνει. Απομεινάρι τής εκτέλεσης της μεραρχίας Ακουί η καραβάνα της φωτογραφίας. Φέρει το όνομα του στρατιώτη . Βρέθηκε στον τόπο της εκτέλεσης υπό των Γερμανών στα Φαρακλάτα από την οποία επέζησε μόνο ο Άμμος Παμπαλόνη (καπετάν Κορέλις κατά το σενάριο της ταινίας). Στην επέτειο των 50 χρόνων από την εκτέλεση της Ακουί είχαμε στο ξενοδοχείο Ιόνιαν Πλάζα μεγάλο αριθμό από στρατευμένα Ιταλάκια που υπηρετούσαν τη θητεία τους. Πολλοί επίσημοι ο τότε πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας και ο δικός μας Κωστής Στεφανόπουλος και πολλοί άλλοι. Μείνανε αρκετές μέρες τα φανταράκια και τη μέρα της αναχώρησής τους κατέβασαν τις αποσκευές τους στη ρεσεψιόν και πήγαν στην αίθουσα του πρωινού. Με ενημέρωσε η κοπέλα του ορόφου ότι από ένα δωμάτιο είχαν κλαπεί οι πετσέτες και οι πικέ λευκές κουβέρτες. Η υποχρέωσή μου στην εργοδοσία επέβαλε να ενημερώσω τον Λοχαγό τους για την κλοπή και να ανοιχτεί η βαλίτσα τους. Δέν μπορούσα να καταδώσω δύο φαντάρους που σίγουρα θα πέρναγαν στρατοδικείο για κάτι που κάνουν καί απλοί πολίτες στα ξενοδοχεία. Πήγα στο πρωινό και στο αυτί των δύο νεαρών στρατιωτών που μοιράζονταν το δωμάτιο 104 είπα με τα Ιταλικά μου να ανέβουν με τη βαλίτσα τους και να αφήσουν τα κλοπιμαία στη θέση τους. Όταν ανεχώρησαν το είπα στο εργοδότη μου τον αείμνηστο Βασίλη Βασιλάτο και μού έδωσε τη μεγάλη χαρά λέγοντάς μου <<Καλά έκαμες>>. Πρέπει να σας πώ ότι από τα τότε δύο φανταράκια, λαβαίνω ακόμα κάρτες κάθε Πρωτοχρονιά. Τούς θυμάμαι όπως ήταν τότε. Νέοι και ωραίοι.
Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023
Ένα ζευγάρι με επίθετο ΕΡΩΤΑΣ
Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023
Όνειρα απατηλά
Τα φιλαράκια της φωτογραφίας από αριστερά Διονύσης Κωνσταντάκης και ο αδελφός μου Γεράσιμος Πολλάτος (μπούνος για τους φίλους του), το Μάρτη του 1955 πήραν το δρόμο του ξενιτεμού μαζί. Πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο στο Ελληνικό για Νέα Υόρκη, φωτογραφήθηκαν. Στο New Port News Virginia, κατάφεραν να ανοίξουν ένα εμπορικό κατάστημα με πολλά είδη. Από ρούχα μέχρι και μαγνητόφωνα ραδιόφωνα και είδη προικός όλων των ειδών. Μέσα στο λιμάνι πού καθημερινά έμπαιναν εμπορικά πλοία από πολλές χώρες της Ευρώπης και ανάμεσά τους πολλά Ελληνικά , οι Ναυτικοί ψώνιζαν αβέρτα. Οι Έλληνες προικιά για τις αδελφούλες τους και μαγνητόφωνα για τον εαυτό τους. Είχαν πιάσει την καλή λοιπόν τα δυό φιλαράκια και όλα πήγαιναν ρολόι. Μέχρι που ένας καπετάνιος Χιώτης ο Νίκος Μαλιαράκης πού το καράβι του πάντα έμενε για μέρες στο λιμάνι, τούς έριξε την ιδέα να αγοράσουν ένα καράβι. Πράγματι πήραν και δάνειο και διέθεσαν ότι είχαν αποταμιεύσει για την αγορά του καραβιού. Ήταν μικρό σχετικά και δούλεψαν πολύ και οι δύο στις επισκευές που χρειάστηκαν. ΄Μέχρι να γίνουν όλα αυτά έφτασα και εγώ μετανάστρια στην Αμερική. Μόλις το είχαν ρίξει στο νερό και το είχαν βαφτίσει Γαλήνη. Θυμάμαι η τοπική Αμερικάνικη εφημερίδα είχε αφιερώσει Πρωτοσέλιδο. <<Δύο νεαροί Έλληνες μετανάστες αποφάσισαν να συναγωνιστούν τον Αριστοτέλη Ωνάση >> και άλλα πού δεν τα θυμάμαι. Στο πρώτο ταξίδι του μπαρκάρισαν και οι δύο γιά να δούν και πώς είναι το πλήρωμα αλλά την πέρασαν και οι δύο στο κρεβάτι με ναυτίες και εμετούς. Κούναγε δεν κούναγε αυτοί ξέρναγαν. Στη συνέχεια των ταξιδιών το πλήρωμα σε κάθε λιμάνι γινόταν στουπί στο μεθύσι και το εμπόρευμα δεν παραδινόταν ποτέ στην ώρα του. Με λίγα λόγια τούς το πήρε η Τράπεζα και έχασαν ότι είχαν και δεν είχαν. Πέρασαν πολύ δύσκολα μα παρέμειναν πάντα αγαπημένοι φίλοι και κράτησαν για χρόνια το κατάστημά τους με τούς υπέροχους ναυτικούς για πελάτες τους. Το όνειρό τους όμως να γίνουν εφοπλιστές απεδείχθη ΄Ονειρο Απατηλο.
Τετάρτη 26 Απριλίου 2023
Η των μανάδων γλώσσα
Η εισβολή τού Αττίλα στην Κύπρο το 1974 , μάς βρήκε κατοίκους Νέας Υόρκης. Με την ορμή που μάς έδιναν τα νιάτα μας αλλά καί το δίκιο μας , βγαίναμε στούς δρόμους με Σημαίες και πανό και βρίζαμε τους Τούρκους. Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς διένυα mia άτυχη εγγυμοσύνη μου. Ένα νεκρό πεντάμηνο έμβρυο δεν γεννιέται εύκολα. Ατέλειωτες βασανιστικές ώρες με τεχνητούς πόνους και απέραντη θλίψη. Ο Γιώργος έπρεπε να πάει στη δουλειά μας. Φύλακας Άγγελός μου η μάνα μου. Μία κατακλυσμιαία αιμορραγία που με έφερε κοντά στο θάνατο, με οδήγησε στο χειρουργείο. Η μάνα της οποίας η γνώση της Αγγλικής σταματούσε στο όνομα και τη διεύθυνσή της αγωνιούσε και όσο πέρναγαν ώρες με θεωρούσε πεθαμένη. Κάποια στιγμή ενώ βρισκόμουν στην ανάνηψη, μπήκε μιά γυναίκα με Αγγλικά όσα και εκείνα της μάνας μου και φώναζε το όνομά μου. Σήκωσα το χέρι μου και είδε ότι ζώ, Ήταν η καθαρίστρια πού καθάρισε το κρεβάτι μου και το δάπεδο πού ήταν αληθινό σφαγείο. Όταν με κουβάλησαν στο δωμάτιό μου τη βρήκα να έχει τη μάνα μου αγκαλιά και να την παρακαλεί να πιεί τον καφέ με το κουλούρι πού της είχε αγοράσει η ίδια. Μιλούσε σε μιά άγνωστη για μάς γλώσσα όμως η μάνα μου την καταλάβαινε καί είχε ηρεμήσει. Ίσως υπάρχει μιά ακόμα γλώσσα. Η ΤΩΝ ΜΑΝΑΔΩΝ ΓΛΩΣΣΑ κοινή για όλες τις μανάδες του κόσμου για να παρηγορούν η μία την άλλη όταν θρηνούν για τα παιδιά τους. Ήταν μιά γυναίκα μεσήλικη Τουρκάλα μετανάστρια. Δεν ευθύνονται οι λαοί για τούς τρελούς πού τούς κυβερνάνε και αφανίζουν με γενοκτονίες τόσες ψυχές. Και ποτέ δεν φταίνε οι μανάδες πού μόνο να αγαπούν ξέρουν.
Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023
Βασιλεία των Ουρανών
Όταν έγινε ο σεισμός το 1953 ήμουνα 8 χρονών. Υπήρχε η φήμη ότι το Νησί μας θα βουλιάξει. Οι Γονείς μας αποφάσισαν να μάς στείλουν στην Αθήνα σε συγγενείς για να σωθούμε, και οι ίδιοι να παραμείνουν να προστατεύσουν τα ζωντανά μας και ότι απόμεινε από το φτωχικό μας και άς βουλιάξουν μαζί με το Νησί μας.. Δεν ήταν εύκολο να φύγουμε γιατί τα καράβια του Πολεμικού Ναυτικού και του Αμερικάνικου στόλου έπαιρναν τραυματίες και ξένους τουρίστες. Έτσι για μέρες στρώναμε τις στρωματσάδες μας στο Μέττελα και στον παιδικο κήπο περιμένοντας τη σειρά μας με τη γή από κάτω μας να βράζει. Καί τότε ήλθαν Βασιλείς της Ελλάδος με τον Διάδοχό τους Κωνσταντίνο. Ένα δωδεκάχρονο αγόρι ντυμένο προσκοπάκι. Περπατούσαν ανάμεσά μας και τους αγγίζαμε. Στο παιδικό μου μυαλό ήταν οι Βασιλιάδες και ο πρίγκηπας των παραμυθιών που μούλεγε η Νόνα μου. Ο θάνατος όμως του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου μού έκλεψε το παραμύθι και το παιδί που όλοι κρύβουμε σε μιά γωνιά της καρδιάς μας. Είθε να βρεί η ψυχή του την Ειρήνη και την Ανάπαυση πού όλοι οι θνητοί δικαιούμαστε ότι και άν υπήρξε ο Βίος και η Πολιτεία μας. Ο Θάνατος μάς κάνει όλους ίσους. Άν βαδίσουμε σε κοιμητήρια και τάφους χωρίς επιγραφές και ονόματα ίσως όλοι αναρωτηθούμε <<Άρα τίς εστί Βασιλεύς ή στρατιώτης, πλούσιος ή πένης Δίκαιος ή αμαρτωλός>> Η απόλυτη ισότητα καί αυτή ίσως να είναι η Βασιλεία τών Ουρανών.